08.04.2006 KK Bosna ASA BHT – KK Union Olimpija 81:69

Košarkaši naše Bosne ASA BHT večeras su u Sarajevu savladali Union Olimpiju rezultatom 81:69 i u prvom kolu F8 turnira (20. aprila) sastaće se sa Crvenom zvezdom. Naime, NIS Vojvodina je kao gost slavila u Domžalama i tako zbog boljeg međusobnog omjera ovjerila šesto mjesto, a naši su tako zauzeli sedmo i sastaju se sa drugoplasiranom ekipom, u ovom slučaju – Zvezdom.
Susret su bolje otvorili gosti. Iako je Bosna većinu domaćih utakmica rješavala još u prvoj četvrtini Olimpija nije dopustila da je agresivna i čvrsta igra izabranika Mensura Bajramovića slomi, pa se skoro čitavih 20. minuta igralo u egalu. Osim toga u prvom periodu jedino je Jasmin Perković, Bosnin centar, bio raspoložen za igru, ali mu je u odbrani izostala pomoć saigrača, što su Ljubljančani iskoristili da ostvare prevagu u skoku i drže rezultatski priključak. Takođe, zonska odbrana „zmajčeka“ za bh. prvake bila je nepremostiva prepreka. Kada je Nick Williams „trojkom“ podigao razliku na pet poena u 15. minutu (29:24) očekivalo se da se Bosna „odlijepi“. Međutim, vrlo brzo Olimpija je uzvratila. Jimmy Oliver, Amerikanac koji je nedavno pregovarao sa Bosnom, i pored 37 godina pokazao je svoj kvalitet i sa nekoliko dalekometnih šuteva goste doveo u vodstvo (30:31). Posljednje tri minute drugog perioda obilježila je revija šuteva za tri poena sa obje strane. Za Bosnu je dvije „trice“pogodio večeras najbolji bordo-košarkaš Nick Williams, a za goste Oliver i Halperin, da bi se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću Ljubljančana (42:43).
Ni treći period nije ponudio odgovor na pitanje da li će Bosna u konačnici slaviti, jer su gosti i u ovom periodu držali rezultatski priključak, a na isteku 30. minuta imali su i poen prednosti (60:61). Ipak, u posljednjih deset minuta stvari su na radost 3.000 navijača došle na svoje mjesto. Domaći su zaigrali agresivniju odbranu, a proradio je vanjski šut što su Williams (ukupno šest trojki) i Nenad Marković (tri) obilato iskoristili i svoj tim doveli do 15 pobjede u sezoni.

BAJRAMOVIĆ: Susret se dugo lomio i tek na kraju smo uspjeli doći do trijumfa. U pojedinim trenucima nismo imali rješenje za njihovu zonu, a ni napadačko raspoloženje mojih košarkaša nije bilo na nivou prethodnih mečeva. Svakako da je Olimpija veoma kvalitetan tim, jedan od najjačih u regionu, bez obzira na slab plasman na tabeli.

Bosna ASA BHT 81
21:18, 21:26, 18:18, 21:8
Union Olimpija 69

Dvorana „Mirza Delibašić“ u Sarajevu. Gledalaca: 3.000. Sudije: Dubravko Muhvić, Tonči Anzulović, Saša Šarac (svi iz Hrvatske).

BOSNA ASA BHT: Marković 14, Tomović 1, Kovačević, Ikonić, Kadić, Bavčić 5, Zimić, N. Williams 21, Perković 17, Šehović, Vasiljević 5, L. Williams 15.

UNION OLIMPIJA: Pietras, Stringer 3, Szevczyk 10, Rizvić 11, Ranniko 8, Markoishvili 8, Drobnjak 12, Antonijevič, Halperin 8, Oliver 9.

Komentariši